اختصاصی چابک آنلاین؛

مهمترین منابع بانکی در کشاورزی به این دو بخش تزریق شد

نگاهی دقیق به آمار تسهیلات پرداختی شبکه بانکی کشور به بخش کشاورزی در فروردین ۱۴۰۴، از واقعیتی عجیب اما آشنا پرده برمی‌دارد، تمرکز شدید منابع بر چند هدف محدود.

مهمترین منابع بانکی در کشاورزی به این دو بخش تزریق شد

چابک آنلاین، بهاره تاجرباشی، در مجموع، 122.339 میلیارد ریال تسهیلات به بخش کشاورزی اختصاص یافته که از این رقم، دو  بخش اصلی تقریباً تمام منابع را بلعیده‌اند.

تأمین سرمایه در گردش: با اختصاص81.142 میلیارد ریال ، معادل 66.3 درصداز کل،  مهم‌ترین مقصد منابع بانکی بوده است.

ایجاد: دومین جایگاه را با 16.647 میلیارد ریال، معادل 13.6 درصد به خود اختصاص داده است.

یعنی تنها این دو عنوان، نزدیک به ۸۰ درصد از کل تسهیلات بخش کشاورزی را در اختیار دارند.

 این موضوع گرچه بیانگر توجه به جریان تولید و حفظ پویایی چرخه‌های تولیدی کشاورزی است، اما در عین حال نشانه‌ای از کم توجهی به سایر نیازهای اساسی  بخش کشاورزی به شمار می‌رود.

تسهیلات حمایتی؛ سهمی تقریباً صفر

آمارها نشان می‌دهد که تسهیلات با ماهیت حمایتی، به‌ویژه انواع قرض‌الحسنه‌ها، عملاً در سایه قرار دارند:

قرض‌الحسنه اشتغال، ازدواج، ودیعه مسکن، فرزندآوری و خودرو شخصی همگی با عدد صفر ثبت شده‌اند؛ یعنی هیچ پرداختی در این حوزه‌ها صورت نگرفته است.

حتی تسهیلاتی مانند قرض‌الحسنه ایثارگران (۴۵ میلیارد ریال)، بهزیستی (60 ریال)، و کمیته امداد (۲۹۴ میلیارد ریال) نیز سهمی بسیار اندک  از کل تسهیلات دارند.

در بخش مسکن نیز، تعمیرات، جعاله تعمیر مسکن، خرید مسکن نوساز و غیرنوساز هیچ سهمی از تسهیلات ندارند، در حالی که نوسازی زیرساخت‌های روستایی و سکونت‌گاه‌های کشاورزان، نقشی کلیدی در ارتقای بهره‌وری بخش کشاورزی دارد.

تسهیلات ضروری؛ تسهیلات ضروری با رقم ۱۶٬۱۸۰ میلیارد ریال و سهم 13.2 جایگاه سوم را دارد، اما به نظر می رسد  در این تعریف سهم مسکن، آموزش، سلامت و معیشت کشاورزان کمرنگ تر بوده است. 

برای ایجاد توسعه‌ای متوازن و پایدار در بخش کشاورزی، بازنگری در نحوه توزیع تسهیلات و گنجاندن نگاه اجتماعی و حمایتی در سیاست‌های بانکی یک ضرورت است، نه یک انتخاب.

 

copied
نظر بگذارید