اختصاصی چابک آنلاین؛
حضور یک دهم شرکت های بیمه ای در بزرگترین رویداد بین المللی نفت کشور
حضور بی جان شرکت های بیمه ای در بزرگترین رویداد نمایشگاهی کشور،این بار درنبش خیابان سئول.

چابک آنلاین، بهاره تاجرباشی، بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران از ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران درحالی در حال برگزاری بوده که شرکتهای بیمهای بی رمق تر از قبل، در این رویداد حضور یافته اند.
در یک تصویرکلی،دستکم بیش از40 شرکت درجغرافیای اقتصاد کشور فعالیت دارنداما با کمی کنکاش و نگاهی موشکافانه، تنها رد پای نزدیک به 4 شرکت بیمه ای در بزرگترین رویداد صنعت نفت کشور به چشم می خورد.
گفته می شود که دراین رویداد بین المللی صنعت نفت شرکت هایی چون بیمه ایران، بیمه ملت، بیمه البرز و بیمه سرمد حضور دارند و به وضوح جای خالی مابقی شرکت های بیمه ای به چشم می خورد.
واقعیت این است که در صنعت نفت و گاز کشور، بسیاری از تأسیسات و اموال دولتی در این حوزه همچنان با مشکل کم بیمهگی مواجه هستند.
مضاف بر این، بررسیها حاکی از آن است که برخی از شرکتهای دولتی، به جای ارزیابی دقیق ریسکها و تعیین ارزش واقعی داراییها، به صدور بیمهنامههایی با پوشش ناکافی اکتفا میکنند.!
این کمتوجهی به بیمه، نه تنها ریسکهای مالی جدی برای اقتصاد کشور ایجاد میکند، بلکه در صورت بروز حوادث، بار مالی سنگینی را بر دوش دولت و مردم میگذارد.
همانطور که در سالهای اخیر، برخی از پالایشگاههای ایران دچار حوادثی شدهاند که میزان خسارات و نقش بیمه در جبران آنها متفاوت بوده است.
1. آتشسوزی پالایشگاه نفت تهران (خرداد ۱۴۰۰)
درخرداد ۱۴۰۰، پالایشگاه نفت تهران دچار آتشسوزی گستردهای شد و بیمه ایران بهعنوان بیمهگر اصلی این پالایشگاه، مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال (۹۰ میلیارد تومان) بهعنوان خسارت پرداخت کرد.
2. آتشسوزی پالایشگاه پارس پترو شوشتر (مهر ۱۴۰۳)
در مهر ۱۴۰۳، پالایشگاه پارس پترو شوشتر دچار آتشسوزی شد که منجر به آسیب دیدگی ۸ مخزن و از بین رفتن حدود ۷۰ درصد از مخازن و ماشینآلات شد.
این پالایشگاه تحت پوشش بیمه حوادث قرار داشت.
با این حال، میزان دقیق خسارت در دست ارزیابی است و اطلاعاتی دربارهی پرداخت خسارت توسط بیمهگر منتشر نشده است.
3. آتشسوزی پالایشگاه آبادان (فروردین ۱۴۰۴)
درفروردین ۱۴۰۴، یکی از مخازن نفت کوره پالایشگاه آبادان بر اثر برخورد صاعقه دچار آتشسوزی شد.
با تلاش تیمهای عملیات واکنش سریع، آتشسوزی بهسرعت مهار شد و هیچ خسارت جانی یا آسیب جدی به مخزن وارد نشد و در نتیجه، نیازی به پرداخت خسارت از سوی بیمهگر نبود.
از نگاه برخی از کارشناسان ریشه کم بیمه گی و یا استقبال اندک صنعت نفت از خرید بیمه نامه، ناشی از نبود باور به موضوع بیمه در بسیاری از مجموعههای نفتی و همچنین عدم بیمه کردن بخشی از اموال و تأسیسات این بخشها بوده است.
بهروز نبودن سرمایه و ارزش بخش اعظمی از اموال و تأسیسات بیمهشده و گاهاً درخواستهای غیرحرفهای برخی از بیمهگذاران برای تغییر شرایط بیمهگری نیز از دیگر مسائلی است که صنعت بیمه با آن مواجه است.
در این شرایط، حضور فعال شرکتهای بیمهای در نمایشگاه نفت و گاز میتواند فرصتی برای ارتقاء فرهنگ بیمهای و افزایش آگاهی مدیران صنایع نفت و گاز نسبت به اهمیت بیمه و روشهای ارزیابی ریسک باشد.
برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی برای مدیران صنایع نفت و گاز، تقویت دانش فنی شرکتهای بیمهای،تدوین واجرای قوانین و مقرراتی که شرکتهای دولتی را ملزم به بیمهکردن کامل و واقعی داراییها و تأسیسات خود کنند و استفاده از تجربیات و دانش فنی شرکتهای بیمهای بینالمللی برای بهبود کیفیت خدمات بیمهای در کشور،ازجمله راهکارهایی است که میتواند به بهبود وضعیت بیمه در صنایع نفت و گاز کشور کمک کند.
درنهایت،برای حفاظت ازسرمایههای ملی و تضمین پایدار اقتصادی کشور، چاره ای جز این نیست که نگاه جدیتری به بیمه در صنایع حیاتی مانند نفت و گاز وجود داشته باشد و شرکت های بیمه ای هم با حضوری فعالانه تر در بطن صنعت نفت نسبت به افزایش ضریب نفوذ بیمه در صنعت نفت اقدام جدی تری داشته باشند.
اما واقعیت این است که برخی از شرکت های صاحب نام صنعت بیمه ترجیح داده اند تا در چنین نمایشگاه مهمی حضور نیابند و درعوض، به سراغ نمایشگاههایی بروند که در چرخه اقتصاد کشور تاثیری بسیار ناچیز دارند.!
به راستی چرا جای شرکت های مهم بیمه ای در بزرگترین رویداد نفتی کشور خالی است؟