سه راه برای پیشگری و کنترل سرطان کبد

امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی و اقبال بیشتر جوانان به فست فودها و خوراکی‌های شیرین و چرب، بیماری کبد چرب تقریبا رایج شده و بسیاری به آن مبتلا می‌شود، اگر این بیماری جدی گرفته نشود می‌تواند به سرطان کبد تبدیل شود که درصد کشندگی آن بسیار بالاست.

سه راه برای پیشگری و کنترل سرطان کبد

به گزارش چابک آنلاین به نقل ازهمشهری آنلاین، بیماری کبد چرب، که اغلب به عنوان یک نگرانی جزئی برای سلامتی در نظر گرفته می‌شود، یک مسئله مهم بهداشت جهانی است. این یک بیماری «خاموش» در نظر گرفته می‌شود زیرا علائم کمی از خود نشان می‌دهد یا هیچ علامتی ندارد، که به نوبه خود آن را حتی جدی‌تر می کند.

بیماری کبد چرب بسته به علت و پیشرفت آن اگر به موقع مدیریت نشود، می‌تواند به عوارض شدید از جمله سرطان کبد تبدیل شود. سبک زندگی کم تحرک امروزی، همراه با عادات غذایی نامناسب، منجر به شیوع کبد چرب شده است.

درک خطرات این بیماری و اقدامات زود هنگام در تغییر سبک زندگی می تواند روند آن را معکوس کند و از پیامدهای جدی جلوگیری کند. در این مطلب به همه چیزهایی که باید در مورد ارتباط بین کبد چرب و سرطان بدانید، همراه با سه استراتژی مبتنی بر شواهد برای درمان آن اشاره شده است.

بیماری کبد چرب چیست؟

سه راه برای پیشگری و کنترل سرطان کبد

کبد چرب که به عنوان استئاتوز کبدی (استئاتوز به احتباس غیر طبیعی چربی (لیپیدها) در یک سلول یا اندام گفته می‌شود. استئاتوز اغلب بر کبد ( ارگان اصلی متابولیسم لیپید) تأثیر می گذارد که این بیماری معمولا به عنوان بیماری کبد چرب شناخته می‌شود.

این وضعیتی است که در آن چربی در کبد تجمع می کند. دو نوع اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد: بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) و بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD). همانطور که از نام آن پیداست، AFLD در افرادی که مقادیر زیادی الکل مصرف می‌کنند، رخ می دهد.

از سوی دیگر، NAFLD بر افرادی که الکل کم می‌نوشند یا اصلا الکل نمی نوشند، تاثیر می گذارد. در بیشتر افراد، بیماری کبد چرب هیچ علامت یا مشکل جدی کبدی ایجاد نمی کند. با این حال، در برخی موارد، می تواند منجر به التهاب کبد و آسیب به سلو ل‌های کبد شود.

آیا کبد چرب می‌تواند به سرطان کبد تبدیل شود؟

بیماری کبد چرب، به ویژه بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، از تجمع چربی ساده تا استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) متغیر است. هنگامی که تجمع چربی ادامه پیدا می‌کند، می‌تواند باعث التهاب و آسیب به بافت کبد شود که منجر به (NASH)، شکل پیشرفته NAFLD می شود. چیزی که این وضعیت را جدی‌تر می‌کند این است که اکثر افراد مبتلا به کبد چرب احتمالا هیچ علامتی را متوجه نمی‌شوند تا بتوانند برای پیشگیری از بروز شرایط حادتر اقداماتی را انجام دهند.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ در سوئد نشان داد که خطر کارسینوم کبد (HCC)، شایع ترین نوع سرطان کبد، در افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی ۱۲.۱۸ برابر بیشتر از سایر افراد است. افراد مبتلا به این عارضه کبدی همچنین ۱.۲۲ برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان‌های دیگر بودند.

در این افراد احتمال بروز استئاتوهپاتیت غیر الکلی که نوع پیشرفته کبد جرب غیر الکلی محسوب می‌شود، بیشتر است این وضعیت منعکس کننده آسیب سلولی زمینه‌ای، فیبروز یا سیروز کبدی است و می‌تواند منجر به سرطان کبد شود. چاقی، دیابت و مصرف زیاد الکل می‌تواند این وضعیت را بدتر کند.

۳ تغییر که به مدیریت کبد چرب کمک می‌کند

سه راه برای پیشگری و کنترل سرطان کبد

در مراحل اولیه، بیماری کبد چرب اغلب قابل برگشت است. اما هیچ دارویی نمی تواند از NAFLD جلوگیری یا آن را معکوس کند. هنگامی که کبد چرب به سیروز یا سرطان کبد پیشرفت کرد، دیگر قابل برگشت نیست. با این حال، ایجاد تغییرات خاصی در سبک زندگی می‌تواند خطر کلی سرطان را کاهش دهد و از پیشرفت بیشتر جلوگیری کند. با ایجاد سه تغییر در سبک زندگی، می توانید کبد چرب را مدیریت کنید.

کاهش وزن اضافی

سه راه برای پیشگری و کنترل سرطان کبد

کاهش وزن اضافی موثرترین راه برای کاهش چربی کبد است. بنیاد کبد آمریکا به این مساله اشاره دارد که از دست دادن ۷ تا ۱۰ درصد وزن بدن در سال می تواند به طور قابل توجهی چربی و التهاب کبد را در بیماران کبد چرب غیر الکلی(NAFLD) کاهش دهد.

رژیم غذایی سالم

روی یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از سبزیجات، پروتئین‌های بدون چربی و غلات کامل تمرکز کنید. قندهای فرآوری شده و چربی‌های اشباع شده که به تجمع چربی در کبد کمک می‌کنند نخورید. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که رژیم غذایی مدیترانه ‌ای ممکن است به کاهش چربی کبد و شرایطی که معمولا با NAFLD مرتبط است، از جمله کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ و همچنین به کاهش وزن کمک کند.

اجتناب از الکل

الکل یک سم شناخته شده برای کبد است و حتی نوشیدن آن به میزان متوسط می‌تواند کبد چرب را بدتر کند، به خصوص در افرادی که NAFLD زمینه‌ای دارند. الکل استرس زیادی به کبد شما وارد می کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که حتی مصرف متوسط الکل می تواند منجر به پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به NAFLD شود. بنابراین بهتر است به طور کامل از خوردن الکل خودداری کنید.

 

copied
نظر بگذارید