ضرورت طراحی و بهبود سازوکار نظارت بر نحوه مصرف تسهیلات در شبکه بانکی
استفاده حداکثری از منابع بانکی در طرحهای مولد و سرمایهگذاریهای جدید یکی از برنامههای محوری بانک مرکزی در سال 1404 است. از این رو بانک ها موظف به طراحی، استقرار و به روزرسانی نظام کنترلهای داخلی و ایجاد ساختار سازمانی مناسب و نظارت به منظور حصول اطمینان بر نحوه مصرف تسهیلات براساس سیاست های اقتصادی کشور هستند.

همچنین علاوه بر این، مطابق اجزای (1-1) و (5-1) بخش (1) از بند (ب) ماده (5) قانون «ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد» از مصادیق اشخاص مشمول محرومیت، اشخاصی میباشند که نسبت به استفاده از تسهیلات بانکی در غیرمحل مجاز مربوط اقدام مینمایند.
با توجه به موارد ذکرشده و با امعاننظر به «حداقل الزامات ناظر بر استقرار نظام کنترلهای داخلی در موسسات اعتباری» موضوع بخشنامه شماره 318949/02 مورخ 27/12/1402 که طی آن هیأت مدیره موسسه اعتباری موظف به طراحی، استقرار و به روزرسانی نظام کنترلهای داخلی و ایجاد ساختار سازمانی مناسب و نظارت و بازبینی دورهای آن به منظور حصول اطمینان از ارزیابی صحیح ریسکها، شده است، بانک ها بایستی در اولین جلسه هیأت مدیره آن مؤسسه اعتباری موضوع را مطرح و برنامه جامع آن مؤسسه اعتباری در خصوص نظارت بر مصرف تسهیلات با تعیین واحدی مشخص در این رابطه با اختیارات و امکانات مکفی، در هیأت مدیره مصوب شده و به مدیریتکل نظارت بانکی بانک مرکزی ارسال کنند.
همچنین بانک ها بایستی گزارشی از سازوکارهای موجود و اقدامات و تدابیر متخذه در آن مؤسسه اعتباری در زمینه نظارت بر مصرف تسهیلات، تدوین و به بانک مرکزی ارایه کنند.