ماجرای نیترات در هندوانه ایرانی چه بود؟

طی روز‌های گذشته ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که نیترات هندوانه ایرانی بالاست، درحالیکه براساس آزمایش صورت گرفته نیترات هندوانه در هرکیلو کمتر از ۱۰ میلی گرم است.

ماجرای نیترات در هندوانه ایرانی چه بود؟

به گزارش چابک آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، طی روز‌های گذشته ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن، فردی که با گذاشتن یک نمایشگر الکترونیکی روی هندوانه، به اصطلاح آزمایش انجام می‌داد، با تبلیغ برای هندوانه داغستان ادعا می‌کرد میزان نیترات در هندوانه ایرانی چندین برابر حد مجاز است.

موضوع برگشت خوردن میوهای صادراتی به دلیل باقی مانده های بیش از اندازه فلزات سنگین، نیترات و غیره دوباره خبر ساز شده است و این بار یک مقام روسی در بازار هندوانه ای که مبدا آن ایران است را تست و میزان نیترات آن را بالا و خطرناک عنوان و اعلام می کند که واردات این محصول از ایران ممنوع می‌شود.

سخت‌ گیرانه‌ ترین استانداردهای جهانی باقی‌مانده نیترات در روسیه انجام می شود و محصولات کشاورزی ایران هم این استانداردها را رعایت می‌کنند، به همین دلیل روسیه یکی از اصلی‌ترین مقاصد صادراتی سبزی و صیفی ایرانی از جمله هندوانه است.

نیترات هندوانه ایرانی کمتر از ۱۰ میلی گرم در کیلوست

رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در واکنش به انتشار یک فیلم کوتاه در فضای مجازی درباره آلودگی هندوانه های صادراتی به نیترات گفت: مطرح شدن نیترات در فضای مجازی شایعه ای به پا کرد، درحالیکه کشور روسیه از استاندارهای بالایی در واردات برخوردار است که براین اساس محصولات قبل از خروج گمرک تمامی آزمایش و آنالیز بر روی آن انجام می شود.

به گفته وی، براساس تحقیقات وزارت جهاد بر روی ۴۳۳ مورد هندوانه در کل کشور، آزمایش نیترات روی هندوانه کمتر از استاندارد نیترات تعریفی روی محصولات کشاورزی بوده است. گفتنی است نیترات هندوانه ایرانی در کیلو کمتر از ۱۰ میلی گرم است.

نورانی با بیان اینکه بالابودن نیترات در هندوانه ایران صحت ندارد، گفت: روسیه تمامی محصولات  قبل از ورود به کشور آزمایش می کند و در خارج از کشور خیلی ها علیه ایران اقدام ضد ملی انجام می دهند، اما استانداردهای جهانی برای ورود محصولات از دیگر کشورها سخت گیرانه تر است‌.

گفتنی است میوه های صادراتی که از کشورهای دیگر برگشت می‌خورد علاوه بر اینکه اعتبار محصولات صادراتی ایران را دچار خدشه می‌کند، زنگ های خطر جدی را برای سلامت محصولات کشاورزی در ایران با به صدا در می‌آورد که هشدار هایی که توجهی به آن نمی‌شود و هر بار با تکذیب یا گذاشتن سرپوش از آن چشم پوشی می‌شود.

هندوانه تولیدی کمتر از حد مجاز نیترات دارند

در ادامه حسین اصغری با اشاره به اینکه سخت‌گیرانه‌ترین استاندارد‌های جهانی باقی‌مانده نیترات در روسیه انجام می‌شود، گفت: محصولات کشاورزی ایران هم این استاندارد‌ها را رعایت می‌کنند و به همین دلیل روسیه یکی از اصلی‌ترین مقاصد صادراتی سبزی و صیفی ایرانی از جمله هندوانه است.

وی افزود: بر اساس مطالعه‌ای که موسسه تحقیقات خاک و آب کشور از ۴۳۳ نمونه هندوانه از استان های اصلی تولیدکننده این محصول انجام داده، میانگین غلظت نیترات در هندوانه‌های تولیدی ایران کمتر از ۱۰ میلی‌گرم در کیلوگرم بوده که براین اساس کمتر از یک ششم حدمجاز نیترات داریم.

اصغری ادامه داد: معلوم نیست آن هندوانه ایرانی باشد، ضمن اینکه سنجش نیترات باید از قسمت خوراکی هندوانه صورت بگیرد و نه از پوست آن و علاوه بر این دستگاه مورد استفاده هم اصلا دقیق نیست.

وی بیان اینکه هندوانه تولیدی کمتر از حد مجاز نیترات دارند، گفت:گیاهان برای رشد به ۳ عنصر اصلی  پتاس، ازت و فسفات نیاز دارد که بخشی از ازوت مصرفی امکان ذخیره شدن در محصولات دارد، اما براساس نمونه برداری های صورت گرفته  توسط موسسه خاک و آب به عنوان مرجع ملی از  محصولات سبزی و صیفی همچون سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز که مورد مصرف مردم است، هیچ گونه مشکلی در محصولات تولیدی وجود ندارد.

اصغری با اشاره به علت مطرح شدن بالابودن نیترات هندوانه در فضای مجازی گفت: تبلیغ تجاری و رقابت و بازاریابی در فضای مجازی صورت گرفت چراکه به غیر از ایران، ترکیه سبزی و صیفی به روسیه صادر می‌کند و اینکه هندوانه برای ایران بود یا نبود شک داریم.   از این رو احتمال شیطنت وجود دارد. گفتنی است که هندوانه تولیدی کشور ما به سبب اقلیم خاص کشور، دانش کشاورزان  و بهره مندی از آفتاب در  طعم و مزه هندوانه متفاوت با دیگر کشورهاست. هندوانه زرد آناناسی به سبب اصلاح انجام شده یک نوع هندوانه است.

اثر سوء مطرح شدن نیترات بالای هندوانه در بازار

مصطفی  دارایی نژاد کارشناس هواشناسی کشاورزی با بیان اینکه بالابودن نیترات در فضای مجازی صحت ندارد، گفت: با توجه به آنکه وزارت جهاد از لحاظ قرنطینه بهترین قرنطینه دنیا را دارد، از این رو بالابودن نیترات در هندوانه مطرح نیست.

وی با بیان اینکه مطرح کردن نیترات هندوانه ایرانی بالای ۶۰ میلی گرم صحت ندارد، افزود: بنابر بررسی و نمونه برداری های صورت گرفته نیترات هندوانه ایرانی بالا نیست چراکه اگر این موضوع صحت داشت، اجازه خروج نمی دادیم.

دارایی نژاد گفت: مطرح شدن نیترات بالا در هندوانه اثر منفی در بازار گذاشته است، درحالیکه به مردم اعلام می کنیم که جای هیچ گونه نیست و اطمینان خاطر داشته باشند که نیترات هندوانه در حد مجاز است.

 درچنین شرایطی، انتشار فیلمی از تست وجود نیترات در هندوانه‌های وارداتی در روسیه که ادعا می شود از ایران صادر شده‌اند و میزان نیترات موجود در آن پنج برابر استاندارد است. در فضای مجازی بار دیگر به نگرانی افکار عمومی درباره کیفیت این محصولات دامن زده است.اگرچه به دنبال انتشار این فیلم ادعا شد که واردات هندوانه از ایران در روسیه ممنوع شده است، اما این موضوع صحت ندارد چراکه کماکان صادرات هندوانه به روسیه در حال انجام است و تا زمانیکه سند رسمی از مرجوع شدن هندوانه های ایرانی بدلیل آلودگی به نیترات ارایه نشود، نمی توان این ادعاها را تایید کرد.

copied
نظر بگذارید